Kantaron bir bitkidir. Yer üstünde büyüyen kısımları toplanır, kurutulur ve çeşitli şekillerde kullanılır. Kantaronun yağı da sıklıkla tercih edilir. Uzun yıllardan bu yana kantaron yağı, genellikle diyabet, iştahsızlık, hazımsızlık ve böbrek hasarı için kullanılmıştır. Bu değerli bitkisel yağ hakkında bilinmesi gerekenler yazımızın devamında!

Kantaron Yağı Nedir?

Kantaron, sayısız sağlık yararı ile dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen harika bir bitkidir. 10. yüzyıldan beri geleneksel olarak kullanılmaktadır. Tüm dünyada evsel ve ticari amaçlarla yaygın olarak yetiştirilmektedir. Kantarondan elde edilen kantaron yağı, çoğu ülkede oldukça popülerdir. Yağ, bitkinin yaprakları, çiçekleri ve gövdeleri çıkarılarak elde edilir. Diğer birçok bitkisel yağ ile karşılaştırıldığında kantaron yağı, biraz daha ince bir kıvama sahiptir. Meyvemsi ve hoş bir kokusu vardır. Buharlı rafinasyon işlemi uygulanarak kullanıma hazır hale getirilir.

Kantaron Yağının Faydaları

Yapısında bulunan çeşitli vitamin, mineral ve besin maddeleri nedeniyle bu yağ, birçok sağlık yararına sahiptir. Bazı faydaları arasında vücut kolesterol seviyesini düşürmesi, iltihaplanmayı azaltması ve artrit ağrılarına iyi gelmesi sayılabilir. Bununla birlikte kantaron yağı, sindirim sağlığını iyileştirebilir, saç dökülme problemini en aza indirebilir ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Yapılan bazı araştırmalar, kantaron yağının diyabet rahatsızlığına da iyi gelebileceğini göstermiştir.

Kantaron yağı karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında çok faydalı olan B-Complex grubu vitaminleri ve uçucu yağı yüksek miktarda içerir. Ayrıca sindirim sistemimizi bakteri ve virüs gibi yabancı istilacılardan koruyan anti-bakteriyel ve antiseptik özellikler sunar.

Kantaron yağında yer alan yüksek miktarda anti-bakteriyel ve antioksidan özellikler, ciltle ilgili çeşitli sorunların azaltılmasına yardımcı olabilir. Kantaron yağının anti-bakteriyel içerikleri, cildi bakteri ve virüs gibi yabancı istilacılardan korumaya yardımcı olabilir.

Antik çağlardan beri kantaron yağı cilt sağlığı için doğal bir tedavi yöntemi olarak kullanılıyor ve çeşitli cilt hastalıklarını önlemek için tercih ediliyor. Kantaron yağının doğrudan cilde uygulanması, cildin ışıltısını ve tazelenmesini artırabilir. Kantaron yağı ayrıca antioksidan özelliklere sahiptir, cilt hücrelerinde oksidatif hasarı önlemeye destek olabilir. Böylece akne, yaşlanma belirtileri, koyu lekeler gibi cilt rahatsızlıklarına da iyi gelebilir.

Kantaron Yağının Kullanım Alanları

Kantaron yağı farklı amaçlar için kullanılabilir. Örneğin cilt rahatsızlığı için kullanılacaksa, cilt üzerine bu yağ ile masaj yapılabilir. Ağız yaraları için de kullanılabilen kantaron yağı, genellikle suyun içerisine damlatılıp gargara yapılabilir. Kantaron yağı diğer yağlarla birlikte karıştırılarak tercih edilebilir, fakat ağız yoluyla tüketimi için öncesinde doktor tavsiyesi almak önemlidir. Kantaron yağının, hemoroid kaynaklı ağrıların tedavisinde kullanıldığı da bilinmektedir. Bu yağ, iltihabı hafifletmek için kaşıntı ve yanma hissini azaltmaya yardımcı olan hiperisin ve flavonoidlere sahiptir. Hemoroid için kullanıldığında losyonlara, cilt bakım kremlerine eklenebilir. İç ve dış hemoroidlerin etkilenen bölgesine uygulanabilir. Ayrıca ılık banyo suyuna da eklenebilir.