Birçoğumuz atıştırmalık deyince, marketlerde satılan katkılı ürünleri anlıyoruz. Oysa ki bir zamanlar organik gıdalar atıştırmalık olarak tüketilirdi. Mesela kuruyemişler bir zamanlar bol miktarda tüketilirdi. Buna keza gün kurusu kayısı faydaları nedeniyle öğün aralarında bolca tüketilirdi. Gün kurusunun yanı sıra üzüm kurusu, elma kurusu ve diğer meyve kuruları da bol miktarda atıştırmalık olarak yenirdi. 

Şimdilerde ise birçok kişi bu tür kuru meyvelerin ne kadar faydalı olduğundan habersiz. 

Bu yazımızda sizlere gün kurusu kayısı faydaları ve daha fazlasını anlatacağız. 

Gün Kurusu Kayısı Besin Değerleri

Gün kurusu kayısı besin değerleri açısından oldukça zengindir. Faydası da içeriğinde bulunan zengin vitamin ve minerallerden dolayıdır. İçeriğinde bol miktarda A ve C vitaminleri bulunur. Ayrıca 4 adet gün kurusu kayısı da aşağıdaki besin değerleri bulunur: 

  • 5 gram karbonhidrat
  • 1 gram protein
  • 1,30 gram yağ
  • 15 gram şeker
  • 2 gram lif
  • %20 A vitamini
  • %0.50 oranında C vitamini
  • %1.20 oranında Kalsiyum
  • %4.20 oranında demir

Kan Pıhtılaşmasına Yardımcı Olur

Kanın belirli oranlarda kıvamı vardır. Çok seyreldiğinde kanamanın durmaması gibi zararları vardır. Çok yoğun kıvamda olduğu zamanda damar tıkanıklığı gibi sorunlara neden olur. Gün kurusu kayısı faydaları arasında kanın pıhtılaşmasını sağlama vardır. İçeriğinde bulunan K vitamini sayesinde aşırı kanamayı durdurma özelliğine sahiptir. 

Kasların Beslenmesine Yardımcı Olur

Potasyum açısından zengin olan gün kurusu metabolizmayı güçlendirici etkilere sahiptir. Özellikle çocukların gelişiminde önemli bir yeri vardır. Düzenli olarak tüketildiğinde protein sentezi gibi faydaları da vardır.

Tansiyonu Dengeler

Gün kurusu kayısı, muz meyvesinden 3 kat daha fazla potasyum içerir. Potasyum ise kan basıncını düşürücü olarak bilinir. Kan basıncı dengeleyici özelliği sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. 

Cilde Parlaklık Verir

Cildinizin pürüzsüz ve parlak görünmesini istiyorsanız, günde en az bir adet gün kurusu kayısı tüketmelisiniz. Gün kurusu kayısı; egzama, uyuz hastalığı ve güneş yanığı gibi hastalıkların tedavisi için yardımcıdır ve oldukça yararlıdır.

Solunum Yollarını Rahatlatır

Balgam söktürücü etkilere sahiptir. Uyarıcı etkisi sayesinde astım ataklarının azalmasına yardımcı olur ve solunun yollarını rahatlatır.

Kan Seviyesini Düzenler

İçeriğinde bulunan demir ve bakır mineralleri sayesinde kandaki hemoglobin üretimini artırır. Kan seviyesini düzenleyici etkilere sahiptir. Özellikle anemi hastalığı olanların düzenli olarak gün kurusu kayısı tüketmelerinde yarar vardır. Ancak tüketmeden önce mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Göz Sağlığını Korumaya Yardımcı Olur

Gün kurusu kayısının faydaları arasında göz sağlığını koruma da vardır. İçinde bulunan A vitamini sayesinde görme yeteneğinin gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca vücuttaki serbest radikallerin etkilerini, bariyer görevi görerek azaltır. 

Gün kurusu kayısı; zeaksantin antioksidanı, beta karoten, E vitamini ve karotenoidler içerir. Bu sayede retina ve lens üzerindeki baskının azalmasını sağlar. Ayrıca birçok göz bozukluklarının önlenmesine yardımcı olur.

Kalp Ritminin Düzenlenmesine Yardımcı Olur

Vücuttaki sıvı dengesini sağlar. Böylece kalp ritmini olumlu yönde düzenleyici etkilere sahiptir.

Hamilelikteki Risklerin Önlenmesine Yardımcı Olur

Hamilelik sırasında görülen kasılma ve kanama risklerini azaltır. Ayrıca vajinal enfeksiyonların önlenmesinde oldukça yararlıdır. 

Sindirim Sistemine Yararlıdır

Kabızlık sorunu yaşıyorsanız, günlük düzenli olarak gün kurusu kayısı tüketmelisiniz. Gün kurusu kayısı faydaları arasında, sindirim sisteminin temizlenmesi vardır.

Gün kurusu kayısı müshil ilacı etkisi yaratarak, sindirim sisteminin boşaltılmasına yardımcı olur. Sindirim sisteminde alkali bir ortam yaratarak asitlerin yok olmasını sağlar.

Yemeklerden önce aç karnına yenmesi, etkisini artıracaktır. 

Uykusuzluğa Birebirdir

İçeriğindeki bol miktardaki magnezyum, uykusuzluk probleminin giderilmesine yardımcı olur. Magnezyumun stresi yatıştırıcı etkileri vardır.