Temizlikten gıdaya pek çok alanda kullanılan sirke; üzüm, elma, dut, erik gibi asidik meyvelerin şekerlerinin bakteriler tarafından fermente edilmesi sonucu oluşan sıvıdır. Bağırsak hareketlerinin kolaylaşmasına yardımcı olduğu için en çok kilo verme döneminde faydası bilinen sirkenin içinde bulunan yararlı bakterilerin vücutta başka olumlu etkileri de bulunur. Her sabah sirkeli su ile güne başlamak kan şekerini dengelemeye yardımcı olduğu için vücuda direnç sağlar. Aynı zamanda alkali özelliğiyle güçlü bir antioksidandır. Bazı hastalıkların tedavisinde de yardımcı olabilir. Örneğin; parazit tedavisini desteklemek için geceleri yatmadan önce bir su bardağına bir tatlı kaşığı olacak şekilde sirkeli su tüketebilirsiniz. Ek olarak sirkeli su içinde bulunan bakteriler sayesinde gastrit, reflü gibi mide rahatsızlıklarının hafiflemesinde kullanılabilir. Sirkeli sudan fayda görebilmek için kullanılan sirkenin doğal olmasına dikkat edilmelidir.

Dilerseniz kendi doğal sirkenizi, sirke nasıl yapılır sayfamızı inceleyerek yapabilirsiniz. Ayrıca erik sirkesinin faydaları hakkında hazırladığımız içeriğimiz ilginizi çekebilir.

Sirkeli Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

  • Güzellik, sağlık ve temizlik alanında doğal bir şifa kaynağı olan sirkenin; enfeksiyon rahatsızlıklarından kolesterole, bağışıklığı güçlendirmekten kalp sağlığını desteklemeye kadar çeşitli faydaları bulunur. Sirkeli su içmenin diğer faydaları şu şekildedir:
  • Kanserojen maddelerin zararlarına karşı hücre yenilenmesini destekler.
  • Antibakteriyel özelliği sayesinde cilt temizliğinde kullanılırken yüz ve saçta oluşan enfeksiyonların tedavisine yardımcı olur.
  • Vücutta biriken ödemlerin atılmasında kullanılabilir. Aynı zamanda alüminyum gibi toksik maddelerin de vücuttan ayrılmasına kullanılır.
  • Mantar tedavisini desteklemek için doğal sirkeli su ile pansuman yapılabilir. Sirkeli su uzun süre tokluk hissi yarattığı için diyet programına alınabilir.
  • Güçlü bir dezenfektan özelliği bulunan sirke ile ortam temizliği doğal şekilde sağlanabilir. Böylece kimyasal deterjanlı suların ekosisteme karışarak ek çok canlı türünü yok etmesinin önüne geçilir.

Elma Sirkeli Suyun Faydaları Nelerdir?

Mutfakta kullanılan elma sirkesi; ilk olarak yemek ve salatalarda lezzetlendirme unsuru olarak kullanılır. Elma sirkesinin içerisinde bulunan A, C, E, B1, B2 vitaminleri sayesinde mutfakta sos olmanın dışında farklı etkilere sahiptir. Mikropları yok etmeye yönelik etkisi bulunan elma sirkesi mutfakta sebze ve meyvelerin temizliğini sağlar. İdrar yolu enfeksiyonunda bitkisel bir destek sayılan elma sirkesi vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Elma sirkesinin cilt üzerinde de olumlu etkileri bulunur. Egzama, sedef gibi deri hastalıklarına ek olarak kepek tedavisinde de yardımcı olur. cildin pH değerini destekleyen elma sirkesi aynı zamanda cilt yaralarının yatışmasında da etkilidir. Elma sirkesi enerji üretiminin hızlanmasını sağladığı için sporcular tarafından sıkça tercih edilir. Akşam yatarken içilen bir bardak elma sirkeli su vücuttaki lif oluşumunu desteklemeye yardımcı olur. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan ve içerisinde katkı maddesi bulunmayan elma sirkesini mağazamızdan satın alabilirsiniz.

Doğal Sirkeli Suyun Vücutta Kullanım Amaçları

Bir mayalama işlemi olan fermantasyon süreci sonrasında gıdalarda yararlı bakteriler çoğalır. Örneğin; iştahın azalmasına destek sağlayan doğal sirkeli su zayıflamaya yönelik beslenme programlarına dahil edilebilir. Sirkeli su diyeti ile öğünlerden yarım saat önce sirkeli suyu tüketmek kilo kontrolüne yardımcı olur. Doğal meyvelerden hazırlanan ve hazırlanırken organik içeriği koruyarak üretilen dut, alıç, kızılcık gibi sirkeleri diş eti rahatsızlıklarının tedavisini desteklemek için de kullanabilirsiniz. Ağız sağlığında özellikle erik sirkesi de yardımcı olur. Erik sirkesini kullanmak isteyenler için ‘’Erik Sirkesi Nasıl Yapılır?’’ sorusunun cevabı önemlidir. Çünkü ilaçsız yöntemlerle yetiştirilen eriklerden yapılan doğal sirkenin ağız rahatsızlıklarında tedavi destekleyici özellikleri bulunur. Sirkenin kullanımında faydalarının yanında yanlış kullanımdan kaynaklı rahatsızlık veren durumlar da oluşabilir. Özellikle ateş düşürme konusunda hiçbir bilimsel dayanağı olmamasına rağmen sirkeli su kullanımı kısa süreli vücut sıcaklığını yatıştırırken sonrasında ateşin daha da yükselmesine neden olabilir. Özellikle kemik erimesi potansiyeli bulunan yaşlı insanların sirkeli su kullanımında dikkatli olunmalıdır. Organik tarım süreçleriyle üretilen fermente sirke çeşitleri için mağazamızda yer alan doğal ürünleri inceleyebilirsiniz.