Turşu yapımında, salatalarda, yemeklerde sos olarak ve deniz ürünlerinde sebzeleri yumuşatmak için sirke, birçok gıda maddesinde kullanılıyor. İlk olarak ne zaman bulundu tam olarak bilinemiyor ancak, sofralarımıza zenginlik kattığı bir gerçek. Meyve olarak; üzüm, elma, nar, portakal, mandalina, zencefil, limon ve çeşitli meyveler kullanılır. Ancak en çok kullanılan meyveler üzüm ve elma olarak karşımıza çıkar. Bu kadar sevdiğimiz ve mutfakların vazgeçilmezi sirke nasıl yapılır?

Evde Sirke Yapımı

Evde organik sirke yapımı için tarifimizden yararlanabilirsiniz. Bu tarifimizde sirke yapımı için elma  kullanacağız. Evde sirke yapımı için organik elma kullanılması daha lezzetli ve kaliteli bir sirke ortaya çıkarır.

Doğal sirke yapımı ile ilgileniyorsanız ilginizi çekebilir: Erik Sirkesi Nasıl Yapılır? Ayrıca tamamen doğal ve geleneksel yöntemlerle üretilmiş sirke için elma sirkesi ürünümüzü ve diğer sirke çeşitleri için mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sirke Yapımı için Malzemeler

  • 5 litre cam kavanoz
  • 2 kilogram elma
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 5 tane nohut veya bir parça ekmek

Sirke Nasıl Yapılır?

  1. Taze ve yeni toplanmış elmaları bir güzel yıkayın. Daha sonra parçalara ayırın. Büyükçe bir kavanozun içine doğradığınız elmaları atın ve kavanozu su ile doldurun. Kavanoz büyüklüğünü ihtiyacınız doğrultusunda belirleyebilirsiniz.
  2. Nohutları kavanoz içine ilave edin. Tahta kaşıkla kavanozun içindeki bileşenleri iyice karıştırın. Sirkenin orijinalliğinin bozulmaması adına tahta kaşık kullanmanız yararlı olacaktır. Ya da metal kaşıkları kullanmayı da tercih edebilirsiniz.
  3. Kavanozun ağzını tülbent ya da bezle iyice kapatın. 20 gün boyunca bu şekilde bekletin ve 1 kez karıştırın. Kavanozun içindekileri karıştırdıktan sonra güneş görmeyen ve serin bir yerde kavanozu 20 gün daha bekletin. 
  4. 20 günün sonunda karışımın dibe çöktüğünü ve üstte kalan sirkeyi görebilirsiniz. Süzgeç yardımıyla kavanozun içindeki sirkeyi süzün. 

Sirke yapmanın bir yolu daha var!

Mayalamak için nohut yerine, sirke anası kullanabilirsiniz. 

Sirke Anası Nedir?

Bir tür mantardır. Sirke yapımı sırasında sirkenin üzerinde oluşan krem renginde bir tabakadır. Jelimsi bir yapıya sahiptir ve fermantasyon işlemlerinde kullanılır. Tıpkı yoğurt yapımında kullanılan maya gibi bir kere üretildikten sonra diğer sirke yapımlarında sirke anası kullanılabilir.