Kansızlığa iyi geldiği bilinen kuşburnu ülkemizde çay ve pekmez olarak tüketilir. Aynı zamanda lezzetli mi lezzetli marmelatı da yapılır. Bağışıklığı güçlendiren kuşburnu marmelatı nasıl yapılır gelin birlikte bakalım. Bu sayfa ilginizi çekebilir: Kuşburnu Marmelatının Faydaları 

Ayrıca mağazamızda yer alan doğal kuşburnu kurusu ve doğal kuşburnu marmelatı ürünlerimizi de inceleyebilirsiniz.

Kuşburnu Marmelatı Yapımı için Malzemeler?

  • Taze ve olgunlaşmış 1 kilo kuşburnu
  • Yarım kilo kadar toz şeker
  • 2 bardak suya ihtiyacımız olacak.

1 kilo kadar kuşburnu marmelatı için ortalama  6 adet küçük kavanoz gerekir. 

Kuşburnu Marmelatı Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kuşburnu meyvelerini ayıkladıktan sonra iyice yıkıyoruz. Yani saplarını ve üstündeki tüylü kısımları ayıklıyoruz. 
  • İyice temizleyip arındırdığımız kuşburunlarını büyükçe bir tencereye koyuyoruz. Üzerine azar azar su ekliyoruz. İyice yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz.
  • Haşlama işlemi tamamlandıktan sonra, iyice yumuşayan kuşburnunu ezmeye başlıyoruz. Ezme işlemini elle yapabileceğiniz gibi kaşık ya da ona benzer bir gereçle de gerçekleştirebilirsiniz. 
  • Ezme işleminden sonra kuşburunlarını süzgeçten iyice geçirmeniz gerekiyor. herhangi bir tortu kalmayana kadar bu işlemi tekrarlayın. 
  • Tortuların kalmadığından emin olmak için bez tülbent kullanın. Temiz bir tülbent kullanarak kuşburunlarını iyice süzebilirsiniz. 
  • Artık iyice süzdük ve kuşburnu ezmelerini büyükçe bir tencereye alabiliriz. Tencereye yarım kilo kadar şeker ilave ediyoruz. Kuşburnu ve şeker karışımına bir miktar su ilave ediyoruz. Karışımı yaklaşık olarak 30 dakika kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
  • Pişirme işlemi sırasında birkaç dakikada bir tadını ve kıvamını kontrol etmemiz gerekiyor. Eğer çok sulu olmuşsa biraz şeker ekleyebilirsiniz. 
  • Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra kavanozu ters çevirin. Böylece vakum etkisi yapacak ve daha sağlıklı bir dinlenme süresi elde etmiş olacaksınız. 

Soğuma işlemi tamamlandıktan sonra serin ve güneş ışığı almayan bir ortamda marmelatınızı muhafaza etmelisiniz. 

Kuşburnu Marmelatı Tarifi için Tüyolar

Kuşburnu marmelatı nasıl yapılır sorusuna düdüklü tencere veya normal tencere yanıtını verebiliriz. Eğer hızlı pişmesini istiyorsanız, düdüklü tencere kullanmak en iyi tercih olacaktır. Normal tencere kullanırsanız pişme süresi uzayacaktır. 

İyi bir marmelatın sırrı iyice kaynamasındadır. Kuşburnunun iyice yumuşadığından emin olmalısınız. 

Süzme işlemi de bir o kadar önemlidir. Eğer süzme işlemini iyi yapamazsanız kalan tortular marmelatın tadını bozabilir. 

Marmelatın kıvamı sıcak ve soğukken farklıdır. Bu yüzden hem sıcakken, hem de soğukken kıvamını kontrol edin. 

1 kilo kuşburnu ve size verdiğimiz diğer malzemelerin miktarıyla 5-6 kavanoz marmelat yapabilirsiniz. Daha fazla olmasını istiyorsanız, malzemelerin miktarını artırabilirsiniz. 

Verilen malzemelerden hazırladığınız marmelat 10 kişiliktir. 

Ortalama olarak hazırlaması 30 dakika kadar sürmektedir. 

Pişirme süresi ise 1 saat 30 dakikadır.