Güneşte kurutulmuş salça hemen her evde yapılan ve tüketilen en önemli besinler arasında yer almaktadır. Yemekleri lezzetlendirmek için kullanılan besin olan salça farklı yöntemler ile hazırlanabilmektedir. Mevsimin en taze biberleri ve salçalarının tek tek seçilerek yemeklere renk ve lezzet verebilmesi için salça haline getirilmesini sağlayan güneşte kurutma yöntemi ile siz de sıcacık yaz güneşinde kavrulmakta olan doğal biber salçasını en iyi şekilde hazırlayarak yemeklerinizi renklendirebilir ve tatlandırabilirsiniz. Şimdi gelin güneşte kurutulmuş salça yapılışı ile ilgili detayları hep birlikte inceleyelim.

Güneşte Salça Yapımı

Etli kapya biberleri ve domatesler ile hazırlanan bu salça türü tencereden kaynatılarak pişirilen salça türüne göre çok daha lezzetli bir tada sahiptir. Yazın sıcağında ocağın başına geçerek salça kaynatmak ve aynı zamanda buna zaman ayırmak son derece zorlayıcı bir yöntemdir. Ancak güneşte kurutma yöntemi ise son derece pratik bir yöntemdir. Ayrıca salçaya da son derece farklı bir lezzet katmaktadır. Güneşte kurutulmuş salça yapılışını ise aşağıdaki gibi detaylandırabiliriz.

Malzemeler

·         20 kg doğal domates ya da kapya biber

·         200 gr kaya tuzu

·         Kapaklı büyük cam kavanozlar

·         Cam tepsiler

·         Tül – mandallar

Hazırlanışı

1.      Mevsimde taze ve doğal kapya biberler ya da domatesleri seçerek işe başlamalısınız. Tüm domatesleri ya da kapya biberleri iyice yıkadıktan sonra yeşil saplarından ayırın ve temizleyin. Domateslerin kabuklarını ortadan ikiye olacak şekilde değil enlenmesine olacak şekilde keserek içeriğini kontrol edin. Doğal domateslerde çürüklerin meydana gelmesi son derece doğaldır.

2.      Kestiğiniz domates ya da biberleri bir kat domates ya da biber, bir avuç ise kaya tuzu olarak şekilde kavanozlara sıkıca bastırın. Bu nokta da güneşte 1-2 gün boyunca bekletin. Bu sayede tuz ve domatesler birbirlerine nüfuz ederek kabuklar kendiliğinde pıt diye soyulacaktır. Domatesi kabuklardan ayırmak için çeşitli yöntemler vardır. Soğuk suda ya da sıcak suda şoklama gibi. Kilolarca domates ve biberler için kaynar su kullanmak zaman ve emek kaybıdır.

3.      2 gün içerisinde domatesler köpürmüş bir hale gelecektir. Kavanozda bulunan domatesleri kabuklarından tek tek ayırmalısınız. Kabukların kolaylıkla ayrılacağından emin olabilirsiniz.

4.      Domatesleri ya da biberleri el blenderından geçirin.

5.      Ezdiğiniz domates ya da biberleri güneşte 1 gün daha bekletin. Domateslerin etli kısmının ve sulu kısmının birbirinden ayrıldığını göreceksiniz.

6.      Sulu kısmı dökerek koyu kısmı ise cam tepsilere aktarın. Suyu dökmezseniz domatesleri güneşte daha fazla bekletebilirsiniz. Bu nokta da domatesleri cam tepsinin dışında bir tepsiye dökmemelisiniz.

7.      Suyundan arındığınızdan emin olduğunuz domatesleri artık temiz cam kavanozlara paylaştırabilirsiniz. Tüm yıl boyunca güvenle kullanabileceğiniz en fazla yarım litrelik kavanozlarda saklamanız gerekmektedir. Salçayı kavanozlarda hiç hava kalmayacak bastırarak yerleştirmeniz gerekir. Aksi takdirde domates ve biber salçalarınız bozulacaktır. Kapağı kapatmadan önce üzerine zeytinyağı dökerek bozulmaları en aza indirebilirsiniz. 



       NOT: Sitemizde yer verilen konular bilgilendirme amaçlıdır. Doktor tavsiyesi veya tedavi yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızın çözümü için mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Bu sitede yer alan bilgiler ve uygulanmasından doğabilecek zararlardan sitemiz sorumlu değildir. Sitemizde yazılan yazılar, çeşitli kaynaklardan derlenen bilgileri içermektedir. Makale sahibi iseniz ve yazılarınızdan yararlanmamızdan rahatsızlık duyuyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.