Madımak Otu Nedir?

Ülkemizde bolca karşılaşılan madımak otunun birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Sağlığa yararlı, pişirme şekillerine göre lezzetli yemeklerin yapıldığı ülkemizde iç ve orta Anadolu mutfağında önemli yeri olan bir bitkidir.

Bahar aylarında kendiliğinden yetişen madımak otu kuzukulağı familyasındandır. Tat olarak semizotu ve ıspanağa benzemektedir. İnsan sağlığına da madımak kurusu tüketiminin pek çok faydaları mevcuttur. Antioksidan özelliği vardır. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı birçok açıdan faydası vardır. Özellikle çayını içmek sindirim sistemimize çok iyi gelmektedir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kan şekerini düzenler.

Madımak otunun tüketim şekilleri açısından bir çok yemekte Madımak konservesi yapılır. Çiğ olarak salatalarda kullanılır. Gözleme börek gibi hamur işlerinde iç malzemesinde kullanılır. Aynı zamanda bazı çorbalarda da kullanılarak tüketilmektedir.

Madımak Otunun Faydaları

  • İdrar söktürücüdür, idrar artırıcı olduğu için ödem atmayı kolaylaştırır.
  • Antioksidan özelliği vardır. Bu sayede bağışıklığı destekler.
  • Kan şekerini düşürür ve dengeler.
  • Sindirim sistemi rahatlaması ve gaz sancılarına iyi gelir.
  • Zihin canlanması ve zihin yorgunluğuna faydası vardır.
  • Basur, adet ve doğum kanaması gibi rahatsızlıklara iyi gelir.

Madımak Nasıl Pişirilir ve Nasıl Tüketilir?

Faydalarını öğrendikten sonra daha da çok sevdiğimiz madımak otunu ilk kez alacakların akıllarında mutlaka "nasıl tüketeceğiz, nasıl pişirilir ki madımak?" gibi sorular oluşacaktır muhakkak. Madımak otu nasıl pişirilir, nasıl değerlendirilir anlatalım o zaman.

Gelelim nasıl değerlendirebileceğinize. Kendisini birçok farklı yemekte gönül rahatlığıyla kullanabiliyorsunuz. Ev yapımı yufkaların içine serip üzerine de biraz tuz serpiştirerek afiyetle yiyebilirsiniz. Bunun dışında misler gibi çorbalar hazırlayabilir, gözleme ve börek gibi hamur işlerine ekleyeceğiniz iç harçta yer verebilirsiniz kendisine.

Zeytinyağlı, pastırmalı, yumurtalı, yoğurtlu ya da sütlü nefis yemeği de sık sık yapılanlar arasında.

Madımak otunun kurusuyla çay hazırlayabilir, mide ve bağırsaklarınızı bu çay sayesinde rahatlatabilirsiniz

NOT: Sitemizde yer verilen konular bilgilendirme amaçlıdır. Doktor tavsiyesi veya tedavi yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızın çözümü için mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Bu sitede yer alan bilgiler ve uygulanmasından doğabilecek zararlardan sitemiz sorumlu değildir. Sitemizde yazılan yazılar, çeşitli kaynaklardan derlenen bilgileri içermektedir. Makale sahibi iseniz ve yazılarınızdan yararlanmamızdan rahatsızlık duyuyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.