Siyez buğdayının 12.000 yıllık bir geçmişi var ve genetiği bozulmadan 21. yüzyıla kadar gelebilen tek buğday çeşidi. Vitamin yönünden oldukça zengin olan siyez, Anadolu'da Hitit Buğdayı, dünyada ise Einkorn adıyla biliniyor. Bu buğday türünün birçok özelliği var. Bitkilere musallat olan hastalıklar siyez buğdayına uğrayamıyor, diğer buğday çeşitlerine oranla vitamin açısından daha zengin, glisemik indeksi diğer buğday çeşitlerine göre çok daha düşük ve en önemlisi çok sert bir buğday türü olduğu için ancak bulgura işleniyor.

Normal buğday, endüstrinin nimetlerinden faydalanarak bulgur haline getiriliyor. Buğday temizleniyor, kaynatılıyor, kurutuluyor. Ardından kabuğu soyularak çeşitli değirmenlerde öğütüldükten sonra değişik boylardaki taneciklere ayrılıyor. Böylece normal bulgur elde ediliyor. Su ve buğdaydan oluşuyor. Normal bulgur da besleyici ama yarı hazır bir besin. Kısacası, yapısında endüstrinin izleri bulunuyor.

Siyez Bulgurunun Normal Bulgurdan Farkı Ne?

Siyez buğdayından işlenen bulgur, Siyez Bulguru olarak anılıyor. Siyez bulguru işlenmemiş, yapısında endüstrinin izlerinin bulunmadığı çok nadir bulunan doğal gıdalardan bir tanesi. Marketlerde satışa sunulan normal bulgur çeşitli işlemlerden geçtikten sonra yarı hazır bir besin olarak tüketiciye ulaşıyor. Siyez buğdayının bulgur haline getirilmesi tıpkı yetiştirilmesi gibi geleneksel. Siyez bulguru baştan sona geleneksel yöntemlerle elde ediliyor. Tek başaklı ve kavuzlu siyez buğdayı kaynatılıyor, kurutuluyor ve su değirmeninin taşları arasında yarılarak eleniyor ve siyez bulguru elde ediliyor. Normal bulgur gibi kırılmıyor, yarılıyor.

Siyez Bulgurunun Faydaları

Günümüzde siyez bulguru yeni bir tahıl çeşidi olarak sunuluyor ancak geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan bir ürün yeni bir besin olabilir mi? Siyez buğdayının geleneksel koşullarda öğütülmesi ve elde edilen bulgurun herhangi bir işlem görmemiş olması ve besinin sayısız faydası tercih edilirlik oranını yükseltiyor. Siyez bulgurunu pilav olarak tüketebildiğiniz gibi kısırlık bulgur olarak üretilen formu ile kısır hazırlayabilir veya sevdiklerinize siyez ince bulgur ile hazırlanmış birbirinden lezzetli yöresel yemekler pişirebilirsiniz.

İşte siyez bulgurunun saymakta zorlandığımız faydaları;

İçeriğinde yüksek antioksidan değerler yer alır. Bu özelliğiyle hücre yapısını muhafaza eder ve yaşlanma belirtilerini geciktirir.

Zengin mineral ve vitamin deposudur. Posa ve lif bakımından oldukça zengindir. Bu yönüyle zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez yemeğidir.

Lif bakımından zengin bir besin olduğu için kabızlığın bir numaralı ilacıdır.

Siyez bulgurunun yapısında kolesterol bulunmaz. Yapısındaki yağ doymamış yağlardır ve toplam yağ oranı düşüktür.

Glisemik indeks değeri son derece düşüktür. Bu nedenle kan şekerini hızlı ve birdenbire yükseltmez.

Göz sağlığınızı korumak için siyez bulguru tüketmelisiniz çünkü lutein bakımından son derece zengindir.

Vejetaryenler sofralarından siyez bulgurunu eksik etmemeli zira siyez bulgurunun karbonhidrat değeri düşük, protein oranı ise yüksektir.

Zengin B vitamini içeriğiyle hem sindirim hem de sinir sisteminiz için oldukça önemlidir.

Diğer bulgur çeşitleriyle karşılaştırıldığında siyez bulgurunun üretildikten sonra besin değeri düşmez.

Raf ömrü uzun olduğu için bozulmaz ve küf yapmaz.

Bulgurun Beslenmedeki Önemi

Diyetisyenler ve hekimler yıllardır beslenmede geleneğin önemine dikkat çekiyorlar. Bulgur, Anadolu’da asırlardır sofraların vazgeçilmez bir öğesidir. Buğdayın bütün besin değerlerini bulgur içeriyor. Siyez bulguru diğer bulgurlar gibi üretilme aşamasında besin değerinden hiçbir şey kaybetmiyor. Siyez bulguru üretilirken ıslatılıyor ve kurutuluyor. Bu esnada hafif mayalanma oluştuğu için sindirime katkı da sağlıyor. Bulgur, buğdayın rüşeymini içerdiğinden diğer tahılların aksine tam olarak besleyicidir. Buğday yüksek miktarda protein içeren bir besin. Bulgur üretim aşamasında güneşte kurutulursa besleyiciliği daha yüksek oluyor. 


NOT: Sitemizde yer verilen konular bilgilendirme amaçlıdır. Doktor tavsiyesi veya tedavi yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızın çözümü için mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Bu sitede yer alan bilgiler ve uygulanmasından doğabilecek zararlardan sitemiz sorumlu değildir. Sitemizde yazılan yazılar, çeşitli kaynaklardan derlenen bilgileri içermektedir. Makale sahibi iseniz ve yazılarınızdan yararlanmamızdan rahatsızlık duyuyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.