Yeşil çay antioksidanlar açısından oldukça zengin olmakla beraber amino asitler, enzimler ve polifenoller gibi fitokimyasallar içerir. Ayrıca B vitaminleri, manganez, potasyum, magnezyum ve kafeinden oluşur. Yeşil çayın sağlığa faydaları saymakla bitmezken güzellik rutinindeki yeri de oldukça önemlidir. Peki, yeşil çayın cilde ve saçlara faydaları nelerdir? Güzellik rutininize nasıl dâhil edebilirsiniz?

Gözlerdeki şişliği ve koyu renk halkaları azaltır

Yeşil çay ayrıca şişmiş gözlerden ve koyu halkalardan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bir araştırmada, emu yağında bulunan K vitamini içeren yeşil çay pedinin yumuşatıcı özellikler sergilediği ve koyu göz halkalarını azaltarak göz çevresindeki alanın görünümünü iyileştirdiği bulundu.

Cildi gençleştirir

Yeşil çay cildinizi gençleştirmeye, aydınlatmaya ve sağlıklı hale getirmeye yardımcı olmakla kalmaz, ciltteki toksinlerin atılmasına yardımcı olur, iltihabı azaltır, lekeleri ve yara izlerini iyileştirir, cildin elastikiyetini artırır. Yapılan bir araştırmaya göre yeşil çay cildin yenilenmesine yardımcı olur; cilt hastalıklarını ve yaraları tedavi etmek için kullanılabilir.

Yaşlanma belirtileriyle savaşır

Yeşil çay, sarkmış cilt, güneş hasarı, yaşlılık lekeleri, ince çizgiler ve kırışıklıklar dahil olmak üzere cilt yaşlanmasının belirtilerini geciktirmeye yardımcı olabilecek yaşlanma karşıtı ve antioksidan faydalar sunar. Yeşil çayda bulunan polifenoller, cilde ciddi zarar verebilecek ve yaşlanma sürecini hızlandırabilecek zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olur. Ayrıca, cilt kanserini önlemeye bile yardımcı olabilir.

Saç büyümesini teşvik eder

Yeşil çay, saç büyümesini destekleyen yüksek miktarda antioksidan içerir. Yeşil çayda bulunan kateşinler, saç dökülmesinin temel nedenlerinden biri olan DHT’yi (dihidrotestosteron) bloke etmeye yardımcı olan 5 alfa redüktaz inhibe edici özelliğe sahiptir. Yeni saçların büyümesini teşvik etmede bile yardımcı olabilir. Yeşil çay, aynı zamanda, kuru saç derisi ve kepek gibi saç ve saç derisi ile ilgili yaygın sorunları uzak tutmak için de yararlıdır. 2005’te yapılan bir araştırmada, yeşil çayın saç dökülmesini önlediği bulundu.

İyi bir cilt toneridir

Yeşil çay aynı zamanda doğal bir cilt toneri olarak kirleri çıkarmaya, geniş gözenekleri küçültmeye ve cildinize sağlıklı bir parlaklık kazandırmaya yardımcı olur. Sağlıklı bir cilt için cildinizin nemli kalmasına yardımcı olur.

Akne ve sivilceleri tedavi eder

Yeşil çayda bulunan kateşinler antibakteriyel maddelerdir. Akneye neden olan bakterilerle savaşmaya yardımcı olurlar. Kateşinler, aknenin en yaygın nedenlerinden bazıları olan vücuttaki hormonal dengesizlikleri düzenlemeye bile yardımcı olur. Aşırı sebum üretimi de sivilce oluşumuna neden olabilir. Yeşil çay, aşırı sebum üretimini kontrol etmede de etkilidir. Ayrıca kızarıklığı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek iltihap önleyici özelliği vardır.

Gözenekleri daraltır

Genişlemiş cilt gözenekleri tıkanır ve sonunda bakterilerle enfekte olur. Antioksidan ve büzücü özelliklerinden dolayı yeşil çay, bu genişlemiş gözenekleri küçültmede faydalıdır. Böylece cildinizin pürüzsüzleşmesine ve sıkılaşmasına yardımcı olacaktır.

Güneş hasarına karşı korur

Yeşil çay, cildi güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından korumaya yardımcı olabilir. Bu bileşende bulunan teobromin, polifenoller ve tanik asit, UV ışınlarına maruz kalmanın neden olduğu hasarı nötralize ederek güneşten yanmış cildi yatıştırma ve iyileştirmede etkilidir. 2011 yılında yayınlanan bir araştırma, yeşil çaydaki EGCG’nin iltihabı aktive eden genleri inhibe ederek melanomu (bir tür cilt kanseri) önlediğini buldu.

Saçlara parlaklık kazandırır

Yeşil çay, saçınızı güçlü ve sağlıklı hale getirmenin yanı sıra, saç derisi yağlanmasından kurtulmanıza da yardımcı olabilir. Ayrıca, saçınızı kirlilikten ve sert kimyasal bazlı saç ürünlerinden kaynaklanan hasarlardan korur. Yeşil çayda bulunan yüksek seviyelerde pantenol ve E ve C vitamini saçınızı besler.

Cildi eksfoliye eder

Yeşil çayın kuru yapraklarının biraz pürüzlü dokusu, kirden, ölü deri hücrelerinden ve diğer yabancı maddelerden kurtulmak için cildin pul pul dökülmesine yardımcı olur.

NOT: Sitemizde yer verilen konular bilgilendirme amaçlıdır. Doktor tavsiyesi veya tedavi yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızın çözümü için mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Bu sitede yer alan bilgiler ve uygulanmasından doğabilecek zararlardan sitemiz sorumlu değildir. Sitemizde yazılan yazılar, çeşitli kaynaklardan derlenen bilgileri içermektedir. Makale sahibi iseniz ve yazılarınızdan yararlanmamızdan rahatsızlık duyuyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.