Son yıllarda insanlar sağlıklı beslenmeye daha fazla odaklanmaya başladı. Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda da zeytinyağının yeri ayrıdır. Zeytinyağı, geleneksel bitkisel yağa alternatif sağlıklı bir yemeklik yağ olarak kabul edilir. Bu yazıda, zeytinyağının faydalarını, fiziksel ve zihinsel sağlığınız üzerinde nasıl olumlu etkileri olabileceğini gözden geçireceğiz. 

Zeytinyağı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Temel olarak zeytinyağı, zeytin ağacından çıkarılan zeytinlerden elde edilen yağdır. Akdeniz diyetinin önemli bir bileşenidir. Zeytinler, özlerini bırakana kadar yüksek basınçla sıkıştırılır. Ardından zeytinler ezilir, karıştırılır ve daha sonra ham yağı çıkarmak için hamur ve katı maddeden ayrılır. Rafine, sızma, riviera ve çeşnili gibi farklı türleri vardır. Sızma zeytinyağı, üçü arasında en az rafine edilmiş ve işlenmiştir. Bu nedenle, sızma zeytinyağı en sağlıklı tür olarak kabul edilir, çünkü çoğunlukla doğaldır ve saflık için standartlaştırılmıştır. 

Zeytinyağının Özellikleri

Zeytinyağının faydaları, besin bileşimine bağlanabilir. Yüksek miktarda K ve E vitaminlerini yapısında bulundurur. Yararlı tekli doymamış yağ asidi de içerir. Ortalama olarak, bir yemek kaşığı (13,5 gram) zeytinyağı aşağıdaki bileşenleri barındırır:

Tekli doymamış Yağ: %73

Doymuş Yağ: %14 

E Vitamini: Günlük ihtiyacın %12'si

K Vitamini: Günlük ihtiyacın %7'si 

Ayrıca, zeytinyağında bol miktarda güçlü antioksidan bulunur. Bunlar çeşitli hastalıklarla savaşmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek olabilir.  Aynı zamanda zeytinyağı yüksek bir omega-6 / omega-3 oranına sahiptir. 

Zeytinyağının Faydaları

Zeytinyağının doğal bileşimini anlamak, her bir besin maddesinin insan vücuduna nasıl fayda sağladığını anlamaya yardımcı olur. Zeytinyağının aşağıdaki sağlık yararları, onu tüketen herkes için geçerlidir. 

Antioksidan Desteği Sunar

Doğal ekstraksiyon yöntemi, zeytinyağının besin maddelerinin ve antioksidanların çoğunu korumasını mümkün kılar. Vücudunuzu serbest radikallere karşı koruyan ve güçlü antioksidanlar olarak bilinen çeşitli fenolik bileşik barındırır. Tüm bunlar yaşlanma, hastalıklar ve hücre hasarından sorumlu moleküllerdir. Antioksidan maddeler, iltihaplanmaya karşı savaşabilir ve kolesterol seviyesini düzenleyerek, kalp hastalığı riskini etkili bir şekilde düşürebilir.

Felç Riskini Azaltmaya Yardımcı Olur

Sağlıklı yağlar ve sağlıklı beslenme kombinasyonu, kardiyovasküler hastalık riskini düşürmeye destek olabilir. Düzenli zeytinyağı tüketimi felç riskini azaltabilir. Birçok çalışma, zeytinyağı tüketiminin felç olasılığını %40'a kadar azaltabileceğini bulmuştur.

Kalp Hastalığına Karşı Koruma

Zeytinyağı tüketiminin yüksek olduğu Akdeniz ülkelerinde kalp hastalığının nispeten daha az yaygın olduğu belirlenmiştir. Zeytinyağı, diğer yağların yanı sıra aterosklerozu önleme ve kan basıncını düşürme gibi kardiyo koruyucu özelliklere sahip aktif bileşiklere sahiptir. 

Tip 2 Diyabet Riskini Azaltır

Bu özel yağ, insülin duyarlılığı ve kan şekeri seviyeleri üzerinde de olumlu etkiler bırakma kapasitesine sahiptir. Bu yüzden tip 2 diyabetin önlenmesine destek olabilir.

Kemik Sağlığını İyileştirir

Zeytinyağı polifenoller açısından zengindir ve yaşlanmayla birlikte kemik kaybını önleyebilir. Zeytinyağı, kalsiyumun parçalanmasına yardımcı olur ve kemik oluşumunu artırır.